Måste vi gifta oss nu?

Hur ser folk idag egentligen på barn och giftermål? Måste man gifta sig för att skaffa barn eller om ett barn är på väg? Och om ja, varför är det egentligen så?

Förr

Något som förr i tiden hörde till praxis var att en man och en kvinna skulle vara gifta innan de bestämde sig för att skaffa barn, då det annars skulle resultera i vad som då kallades en oäkting. Faktum var att man inte ens tilläts ha sexuellt umgänge med varandra innan man var man och hustru, något som var starkt influerat av kyrkan och en företeelse som lever kvar inom denna än idag.

Om det dock var så att olyckan ändå var framme så var det då dags att så snabbt som möjligt göra slag i saken och gifta sig. Något annat vore helt enkelt oansvarsfullt och extremt skamfyllt, något som tack vare detta forcerade ett stort antal par att bli äkta makar, oavsett om de var särskilt pigga på detta eller inte.

Andra tider

Detta föråldrade synsätt är dock tack och lov inte längre aktuellt, åtminstone inte hos den stora massan. Idag behöver man inte känna sig tvungen att vara gift innan man varken väljer att ha sex eller skaffar barn, även om det sistnämnda har vissa fördelar rent juridiskt. Många väljer faktiskt att vänta tills dess att barnen är så pass stora så att de kan vara med och minnas bröllopet, om det nu ens sker överhuvudtaget.

Det är nämligen det som är det fina med dagens samhälle. Man väljer själv hur man vill ha det utan att bli påtvingad någonting överhuvudtaget. För vem vill ha en bröllop som man inte själv tagit initiativ till? Nä, det ska vara lustfullt och ske när det känns rätt för båda parter och inte vara någonting som någon annan prackar på en. Länge leve förändring och samhällsutveckling i en ansvarsfull och vettig riktning!