Morgongåvan – första gåvan som äkta par

Att ge en morgongåva är en gammal tradition som går långt tillbaka i tiden. Förr kunde bruden få ett helt hus i gåva. Gåvan var då kvinnans försäkring eller pension.

GåvaDet skulle vara en så pass rejäl gåva att den skulle fungera som en trygghet om mannen skulle gå bort före kvinnan. Hur stor morgongåvan blev berodde helt på mannens ekonomiska situation. Gåvan skrevs sedan in i mannens testamente.

Tillgångarna fick inte delas mellan äkta makar under den här tiden utan allt ägdes av mannen men genom morgongåvan gick frun inte helt lottlös. Idag har morgongåvan en helt annan betydelse. Allt om bröllop skriver att gåvan inte fyller någon praktisk funktion längre utan fungerar mer som att ge bort en minnessak, ett bevis på kärlek och aktning. Ofta ges gåvorna i form av exempelvis ett smycke som också brukar vara en mycket uppskattad gåva.

Känner man sig extra kreativ och har fantasi kan man designa ett eget smycke åt sin nyblivna man eller hustru. Det får de flesta hjärtan att smälta. Man behöver dock inte ge ett smycke som morgongåva. Gåvan ska vara anpassad till mottagaren och kan lika gärna innebära ett gåvobrev eller en vacker tavla. Enligt tradition ska morgongåvan överlämnas på morgonen efter bröllopet när bröllopsparet vaknar för första gången som gifta.

Morgongåvan är idag något som både bruden och brudgummen kan få. Oftast är det trots allt smycken som ges bort som morgongåva. Halsband, örhängen eller ringar och armband är vanliga gåvor till kvinnan. Mannen kanske kan få en finare klocka att bära på armen.

Hos Scottsberry kan man hitta snygga acessoarer i olika märken och av bra kvalitet. Hos Scottsberry kan man hitta snygga armband, manschettknappar och snygga slipsnålar. Shoppen har dels ett brett utbud av kända varumärken men även ett stort utbud av egna märken som är tillverkade i egna fabriker. Morgongåvan är en gåva som ska ges fylld av kärlek. Den ska symbolisera den uppskattning och samhörighet som finns mellan de nyblivna makarna.